Start
Mój profil

Kuchnie świata

Moderatorzy: KasandraCwir, verysweetcherry
TerraBicicletta
Naczelny Zapierdalacz

Kuchnie świata

Post autor: TerraBicicletta »

Hejka!
Jaka kuchnia na świecie jest wasza ulubiona? Włoska/francuska/meksykańska/japońska?

A za jakimi nie przepadacie? Ja np. Nie przepadam za indyjską i daniami typu tikka masala. Te dania są dla mnie zbyt aromatyczne i zbyt intensywne w smaku i zapachu.

Może macie jakieś szczególne polecajki warte przygotowania i spróbowania? 😊
rockshoot
ŻonaWitolda

Post autor: rockshoot »

Tajska i włoska 😩
anicz
MiamiBicz

Post autor: anicz »

Włoska, polska. Co tu dużo mówić, lubię kluski 😂
Co chciałam wam jeszcze powiedzieć
Rzeka.chaosu
SweetsGallery

Post autor: Rzeka.chaosu »

Lubię różne. Z włoskiej raczej te niemakaronowe dania. Lubię w krajach śródziemnomorskich dania warzywne i sałatki. Mam wrażenie, że warzywa tam są słodsze. Lubię też sposoby przyrządzania mięs - jeszcze nie trafiłam na twarde jak podeszwy. Zupy typu minestrone, zupa z ciecierzycy. Mnie one sycą. No i włoskie lody. Z azjatyckich dobre sushi i kimchi. Tu duzo zależy od jakości składników. Na szczęście blisko mam przyzwoite knajpki. W krajach pochodzenia jeszcze nie jadłam. Nie lubię twz. chińczyków typu ryż smażony z kurczakiem. Bardzo rzadko trafia się dobrze zrobiony i niezamulający mnie. Lubię dania orentalne, ostro przyprawione mięsa, zupy. Warunek: muszą być też warzywka. Smakowały mi dania jedzone na Litwie, nie pamiętam nazwy. Kuchnia bliska naszej.

Rozczarowanie: UK. Żeby zjeść coś naprawdę dobrze zrobionego trzeba iść do droższej restauracji. Brytyjskie śniadanie lepiej smakuje w Polsce niż UK. I tak będąc w Londynie wolałam sama robić jedzenie, bo naprawdę chyba ani razu nie trafiłam na smaczne i nie za milion monet. Nawet Trip advisor nie pomógł.

Drugie rozczarowanie to amerykańskie i japońskie słodycze. Dostawałam od rodziny hity (must try) przywiezione z podróży do tych krajów. Polskie lepsze. :) Czasem chodzę na targi japońskie i o ile dania wytawne są super, to słodycze mnie odrzucają.

Z popularnych europejskich: baklawy - dla mnie za słodkie. Nawet do kawy nie za bardzo. Kuszą wizualnie, ale niestety nie mój smak.
Emily Agnes
ZdalnaFanka

Post autor: Emily Agnes »

Włoska, meksykańska, grecka - moim zdaniem mocno niedoceniana
TerraBicicletta
Naczelny Zapierdalacz

Post autor: TerraBicicletta »

Emily Agnes pisze: pn sie 04, 2025 2:32 pm Włoska, meksykańska, grecka - moim zdaniem mocno niedoceniana
A czemu? Co w greckiej jest takiego niesamowitego twoim zdaniem?
karuzella
Channelka

Post autor: karuzella »

Taki TOP to chyba włoska, kuchnia krajów bałkańskich, tajska, owoce morza.
Wszystko z mięsem i bez orzechów.
dutchbaby
Beżowa

Post autor: dutchbaby »

koreańska i wietnamska
tex-mex też spoko, ale szybko się przejada
astronautka123

Post autor: astronautka123 »

TerraBicicletta pisze: pt sie 08, 2025 11:41 pm A czemu? Co w greckiej jest takiego niesamowitego twoim zdaniem?
FAVA
zjs65481
Mokra Włoszka

Post autor: zjs65481 »

Tajska, japońska, koreańska.
Libańska i ogólnie bliskowchodnia.
Tex-mex.
No i polska :he:
martyna0020
ŚpioszkiKenzo

Post autor: martyna0020 »

Moją ulubioną jest kuchnia indyjska, potrawy w krajach takich jak Kenia też mnie zachwyciły, pewnie częściowo ze względu na indyjskie wpływy w tym rejonie świata (choć ich potrway sprzed kolonializmu też są super). Dodatkowo uwielbiam kuchnie grecką i turecką, arabskie jedzonko też mi podchodzi. Kocham też hiszpańskie śniadania i tapasy. Generalnie wymianione przeze mnie kuchnie (poza hiszpańską) oferują dużą rónorodność i zblinasowane posiłki dla osób wege, przynajmniej takie mam doświadczenie, i to też ma wpływ na moje zamiłowanie do tych kuchni.
Za to totalnie nie potrafię zrozumieć popularności kuchni włoskiej, we Włoszech codziennie czułam się okropnie od ich jedzenia, totalne przeciwnieństwo do krajów, które słynną z rewolucji brzuszkowych, gdzie ja czułam się na brzuszku wyśmienicie. Nie przepadam też za kuchnią Polską, z wyątkiem ziemiaczanych i twarogowych dań.