Dziewczyny, podpowiedzcie coś, bo oszaleję.
Po około 15 latach łykania tabletek anty (z przerwą na jedną ciążę) odstawiłam je, żeby się już nie „truć”. Momentalnie pogorszył mi się stan skóry - na twarzy ciągle pryszcze, i ilość zaskórników po prostu koszmarna. Na dekolcie i plecach również pryszcze, skóra w dodatku stała się w dotyku okropnie tłusta. Włosy muszę myć codziennie.
Czy jest jakiś magiczny sposób żeby to uspokoić, czy jedynym sposobem jest powrót do tabletek? Nadmienię, że robiłam badania i poziom hormonów mam w normie, badania tarczycy też ok.
Przechodziłam lata temu kurację Izo… i do teraz efekt się utrzymywał super. Jednak wolałabym nie przechodzić tego ponownie ze względu na skutki uboczne (długofalowe uszkodzenie stawów).
Czy są jakieś suplementy, jakieś kosmetyki czy rytuały, które naprawdę działają?
Wizytę u dermatologa na razie wykluczam - ponieważ zakładam, że będzie on leczył objawy, a nie przyczyny, więc pewnie da maść na receptę za 80zl i elo.
Zaskórniki i pryszcze - hormony
Moderatorzy: KasandraCwir, verysweetcherry-
RanekPanek
- Koczkodan
- fajnasasiadka
- Koczkodan
Ja dostałam wysypkę na wakacjach. Pomogło mi to. Nakładam wieczorem.
Mam skórę tłustą.
Też oglądałam kilkanaście filmików na tiktoku co polecają na skórę tłustą.
https://www.doz.pl/apteka/p133369-Biode ... uSEALw_wcB
Na wysyp na plecach mojemu chłopakowi pomógł żel z isany: ISANA Love Your Skin Żel do mycia twarzy, z kwasami AHA i PHA.
Mam skórę tłustą.
Na wysyp na plecach mojemu chłopakowi pomógł żel z isany: ISANA Love Your Skin Żel do mycia twarzy, z kwasami AHA i PHA.
-
RanekPanek
- Koczkodan
Dziękuję za polecajkefajnasasiadka pisze: ↑czw lut 12, 2026 7:36 am Ja dostałam wysypkę na wakacjach. Pomogło mi to. Nakładam wieczorem.
Mam skórę tłustą.![]()
Ten żel z isany mam, faktycznie zasusza to co jest, ale nowe cały czas wychodzą
- fajnasasiadka
- Koczkodan
Polecają kwas salicylowy na moje zaskórniki sam nie działał. Nakładałam serum z kwasem a na to zieloną glinkę. Fajnie oczyszczało.RanekPanek pisze: ↑czw lut 12, 2026 9:14 am Dziękuję za polecajke
Ten żel z isany mam, faktycznie zasusza to co jest, ale nowe cały czas wychodzą![]()
-
astronautka123
Mi znacząco poprawiły się zaskórniki po kosmetykach Some by mi - koreańskie, ciemnozielona linia.
-
Ciekawska-panna
- Koczkodan
Na Twoim miejscu skorzystałabym z pomocy endokrynologa - pogorszenie cery, pryszcze, tłusta skóra to nie są problemy tylko skórne, ale związane z gospodarką hormonalną. Może nie wszystkie hormony miałaś przebadane?
Ja mam podobne objawy po odstawieniu tabletek po 10 latach stosowania - diagnoza PCOS. Może pomóc tylko zmiana diety i stylu życia. Ewentualnie powrót do tabletek antykoncepcyjnych.
Ja mam podobne objawy po odstawieniu tabletek po 10 latach stosowania - diagnoza PCOS. Może pomóc tylko zmiana diety i stylu życia. Ewentualnie powrót do tabletek antykoncepcyjnych.
Mi super pomogła pielęgnacja - codziennie rano i wieczorem mycie łagodnym żelem (wybierałam taki micelarny bez dodatków z tołpy), nakładałam serum z niacynamidem (10%) i tyle. A dwa-trzy razy w tygodniu, zamiast serum z niacynamidem na wieczór serum z kwasem salicylowym. I nic więcej. No, spf na dzień, jak wiedziałam, że na zewnątrz będę dłużej. Jeśli makijaż robiłam, to zawsze zmywanie dwuetapowe (balsam emulgujący i żelem delikatnym dwa razy).
Jak akurat zima była, albo czułam że skóra ściągnięta jest po serum to powoli zaczynałam używać krem ten z Avene, cico-cośtam
A tak to tylko mycie i serum. Pełen minimalizm. Kończyła mi się buteleczka niacynamidu czy kwasu, to kupowałam to samo. Po jakimś czasie (dłuższym) skóra zaczęła wyglądać zdrowiej, pory zrobiły się czystsze, a przez to mniej widoczne, nowe wypryski tylko przed okresem.
Jak akurat zima była, albo czułam że skóra ściągnięta jest po serum to powoli zaczynałam używać krem ten z Avene, cico-cośtam
A tak to tylko mycie i serum. Pełen minimalizm. Kończyła mi się buteleczka niacynamidu czy kwasu, to kupowałam to samo. Po jakimś czasie (dłuższym) skóra zaczęła wyglądać zdrowiej, pory zrobiły się czystsze, a przez to mniej widoczne, nowe wypryski tylko przed okresem.
Mimo wszystko - polecam wizytę u dermatologa, dlatego że kuracja izotretynoiną często po latach musi zostać powtórzona i efekt jest wtedy jeszcze lepszy. Nawroty zdarzają się jak w każdej chorobie, a kosmetyki, kwasy itd. zazwyczaj działają tylko na chwilę, lub zanim znajdziesz odpowiedni kosmetyk dla Twojej skóry wszystko zdąży się już pogorszyć. Rozumiem obawę z powodu skutków ubocznych, natomiast na pocieszenie mogę dodać, że kuracja przypominająca często jest robiona mniejsza dawką. Jeśli wspomnisz o swoich skutkach ubocznych, dobry dermatolog na pewno dobrze Ci doradzi, a może nawet terapia izotekiem nie będzie konieczna, bo często po powrotach dermatolodzy stosują też retinoidy miejscowo.