Start
Mój profil

Niepopularne opinie o życiu

Moderatorzy: KasandraCwir, verysweetcherry
Awatar użytkownika
agbmrctorakwin
MoetGlass

Re: Niepopularne opinie o życiu

Post autor: agbmrctorakwin »

Co do różnego typu upośledzeń umysłowych to w gimnazjum byłam w klasie z chłopakiem z upośledzeniem. Nie wiem dokładnie co to było, nie chce stawiać "diagnozy" po latach bo nie mam do tego kwalifikacji no ale od razu było widać, że nie jest w pełni zdrowy. Chłopak był bardzo wysoki, 2 lata starszy bo kiblował, dawało mu to przewagę fizyczną, był agresywny słownie w stosunku do dziewczyn (chłopaków się bał). Miał bardzo obrzydliwe i bezpośrednie teksty do dziewczyn, poza tym strach było siedzieć na korytarzu na przerwach bo wkładał dziewczynom obślinione palce do ucha. Miał słowo które działało na niego jak zapalnik, niestety zdarzały się osoby z równoległych klas, które na przerwach zaczepiali go wymawiając te słowo - on wtedy uderzał głową w ścianę, wrzeszczał, dostawał ataku szału. Na lekcjach gdy jakaś nauczycielka zwracała mu o coś uwagę także reagował autodestrukcja - walił głową w ławkę. Raz doprowadził nauczycielkę do płaczu bo nie wiedziała co ma zrobić w takiej sytuacji, przestraszyła się że zrobi sobie krzywdę. Zdarzyło mu się też włożyć głowę między szczeble na korytarzu szkolnym i nie mógł jej wyciągnąć. Intelektualnie także nie ogarniał, miał problemy z czytaniem i pisaniem. Przez cały rok nasza wychowawczyni walczyła z rodzicami tego chłopaka by przenieśli go do szkoły specjalnej - dla jego dobra oraz innych uczniów. Jego rodzice tłumaczyli się tym, że chcą żeby chodził do "normalnej" szkoły bo bali się że w szkole specjalnej jeszcze bardziej "zdziwaczeje". Wierzę, że mieli dobre zamiary jednak sami chyba do końca nie zdawali sobie sprawy z tego jaką krzywdę mu robią tą decyzją. Finalnie sprawa skończyła się tak, że chłopak znowu nie zdał i został w tej samej szkole. Nie mam pojęcia czy taka sytuacja mogłaby mieć miejsce aktualnie, ale jak to sobie przypominam to uważam że był to absurd, że ani rodzice, ani dyrekcja nie zrobili nic by tego chłopaka przenieść. Nie dość że był zagrożeniem dla samego siebie, to jeszcze dla innych uczniów
Awatar użytkownika
HeyJude
ZdalnaFanka

Post autor: HeyJude »

PEONIA pisze: wt mar 24, 2026 8:10 pm Ja sama też po sobie, że sporo widzę, że to sporo mi przeprało mózg. W sensie, że na przykład chciałabym z kimś porozmawiać, wyżalić, bo mam taki cięższy okres w życiu, ale powiem wam szczerze, nawet mi się nie chce z nikim gadać, bo od razu mam z tyłu głowy, że każdy widzi, że „to jest toksyczne” i „nie jestem twoim terapeutą”.
Mam bardzo podobnie, mimo że w drugą stronę nigdy bym nie odrzuciła osoby, która chciałaby się wyżalić. Pewnie nawet bym zachęciła, żeby powiedziała mi co jej leży na sercu, bo lubię rozmawiać z ludźmi i cieszy mnie, że mogli się wygadać, ale sama mam często problem i dylemat, czy ktoś moich wynużeń nie odbierze w ten sposób i czy nie będę się narzucać. Tyle już słyszałam w rozmowach, że ktoś z kimś nie rozmawia, bo "negatywna energia", mimo że w moim odczuciu to były błahe sprawy, ktoś tam sobie zwyczajnie na coś ponarzekał albo miał gorszy czas, że ograniczyłam się do mówienia, że u mnie jest dobrze (nawet jeśli nie jest dobrze). ;>
Rosyjska Miss AI 2026.🔌
Awatar użytkownika
Jennifer
Tritonotti

Post autor: Jennifer »

PEONIA pisze: wt mar 24, 2026 8:10 pm Ostatnio jest takie zamieszanie, bo zmarła pewna młoda influencerka i nie chciałabym się nad tym rozwodzić, już tam mniejsza o to. Generalnie tło jest takie, że ona cierpiała na depresję, miała sporo zaburzeń psychicznych, ma też niejasną śmierć i po prostu połowa komentarzy pod tymi postami jest w stylu, że na przykład ktoś pisze, że Boże, biedna dziewczyna, nikt jej nie pomógł i 50 odpowiedzi, a nikt jej nie musiał pomagać i słabe jednostki się same eliminują i nikt ją nie będzie niańczył.
Cała twoja wypowiedź jest bardzo mądra i wartościowa, ale chciałabym się niejako doczepić do tego fragmentu. Jak się wyłączy Internet i social media, okazuje się, że na świecie jest wielu empatycznych i chętnych do pomocy ludzi. Nie powinniśmy patrzeć na całe społeczeństwo przez pryzmat nawet i tysiąca komentarzy w sieci, tym bardziej, że połowa z nich - o ile nie większość - to zwykły ragebait. Wiele osób ma za dużo wolnego czasu i pisze takie pierdoły, myśląc, że są tacy super fajni i tylko czekają na wzburzoną reakcję tych, którzy dali się zbaitować. Jestem przekonana, że gdyby taka rozmowa odbywała się w prawdziwym życiu, nikt nie rzuciłby tekstem w stylu, że słabe jednostki się same eliminują, itp.
i am a god
lalisa
Trening tenisa

Post autor: lalisa »

PEONIA pisze: wt mar 24, 2026 8:10 pm Po pierwsze, dziewczyny, stawianie granic nie ma nic wspólnego z agresją, a niestety mam wrażenie, że my Polacy generalnie jako naród jesteśmy właśnie agresywni, małostkowi i napastliwi. Po pandemii to się pogłębiło i mam wrażenie, że z roku na rok jest jeszcze coraz gorzej, a nie pomaga pop- psychologia, która obecnie jest bardzo promowana w social media i wiecie, z jednej strony to jest dobrze , że ludziom się pokazuje takie rzeczy, które dotychczas były dostępne na przykład na terapii i dobrze, że ludzie dowiadują się o takich rzeczach, jak stawianie granic, o stawianie siebie na pierwszym miejscu, dbaniu o siebie itd. Jednak powiem wam, widzę drugą ciemną stronę, niestety. Ludzie się coraz bardziej izolują, też te granice są stawiane w sposób bardzo toksyczny, w sensie mnie w życiu realnym może mało to spotyka, ale non stop widzę jakieś posty typu „jestem typem osoby, która nic nie mówi, ale jak podejmie decyzję, to się odetnie i nie wstydzę się tego” No to przecież wam nie muszę mówić, że to jest mega toksyczne. Empatia w ogóle zanika w ludziach. Ostatnio jest takie zamieszanie, bo zmarła pewna młoda influencerka i nie chciałabym się nad tym rozwodzić, już tam mniejsza o to. Generalnie tło jest takie, że ona cierpiała na depresję, miała sporo zaburzeń psychicznych, ma też niejasną śmierć i po prostu połowa komentarzy pod tymi postami jest w stylu, że na przykład ktoś pisze, że Boże, biedna dziewczyna, nikt jej nie pomógł i 50 odpowiedzi, a nikt jej nie musiał pomagać i słabe jednostki się same eliminują i nikt ją nie będzie niańczył. I powiem wam szczerze, ja nie wiem, gdzie to wszystko zmierza. Ja sama też po sobie, że sporo widzę, że to sporo mi przeprało mózg. W sensie, że na przykład chciałabym z kimś porozmawiać, wyżalić, bo mam taki cięższy okres w życiu, ale powiem wam szczerze, nawet mi się nie chce z nikim gadać, bo od razu mam z tyłu głowy, że każdy widzi, że „to jest toksyczne” i „nie jestem twoim terapeutą”.
To jest tak jak mówisz brak empatii. Każdy jest hej do przodu póki to nie dotyczy jego albo jego bliskich. Zawsze te same pytania, gdy kobiecie stanie się krzywda. Po co tam lazła? Co ona nie wiedziała jaki on jest? Po co brała to? Po co piła tamto? Zawsze wszyscy są mądrzy dopóki to nie dotyczy ich bezpośrednio. Nawet jak ktoś był głupi, to ceną za głupotę nie powinna być śmierć, kalectwo albo wykorzystanie. A niektórzy mam wrażenie się cieszą, że komuś stała się krzywda. Ten triumf, że doszło do "selekcji naturalnej". Kto z nas nigdy nie zrobił głupoty? Kto z nas nigdy nie przechodził dołka w życiu?
Awatar użytkownika
Anastazja_smietana
SkrzydełkaZhooters

Post autor: Anastazja_smietana »

W Pl nie padasz ofiarą oszustwa tylko "dałeś się oszukać". Jak ostatni frajer. Nawet powiedzenia ttpu "Oszukał Cię jak dziecko" wiadomo, dzieci się oszukuje, źle wydaje resztę w sklepie, można sprzedać czerstwy sklep. Piętnuje się ludzi słabych i bezbronnych, a gloryfikuje cwaniactwo zwane "zaradnością". Oczywiście starsi seniorzy którzy dali się nabrać na garnki, zostali oszukani na wnuczka też są sami sobie winni, ich wina że są głupi. Jakby nie można było przyjąć, że w społeczeństwie są po prostu osoby głupie i naiwne i nawet w takiej sytuacji nie powinno być przyzwolenia na kradzież i wyłudzenia???
123wiosna123
Collagen z chlorellą

Post autor: 123wiosna123 »

Anastazja_smietana pisze: wt mar 24, 2026 10:23 pm W Pl nie padasz ofiarą oszustwa tylko "dałeś się oszukać". Jak ostatni frajer. Nawet powiedzenia ttpu "Oszukał Cię jak dziecko" wiadomo, dzieci się oszukuje, źle wydaje resztę w sklepie, można sprzedać czerstwy sklep. Piętnuje się ludzi słabych i bezbronnych, a gloryfikuje cwaniactwo zwane "zaradnością". Oczywiście starsi seniorzy którzy dali się nabrać na garnki, zostali oszukani na wnuczka też są sami sobie winni, ich wina że są głupi. Jakby nie można było przyjąć, że w społeczeństwie są po prostu osoby głupie i naiwne i nawet w takiej sytuacji nie powinno być przyzwolenia na kradzież i wyłudzenia???
Gdyby ktokolwiek dawal przyzwolenie na kradziez czy inne przestępstwa to nie byłyby to wlasnie przestępstwa tylko czyn za ktory nie możesz zlstac ukarany. Skoro jednak jest to czyn zabroniony to nie ma przyzwolenia na jego popełnienie.
A to ze ktos sobie pogada to w każdej sytuacji, cokolwiek ludzie gadaja to ktos inny bedzie gadal. Po co sie tym przejmować. Każdego kiedys ktos wyśmiał i co z tego. No tak jest i bedzie. Zawsze sie znajdzie ktos kto cie skrytykuje. Trzeba odzyskowac i isc dalej a jak ktos nie umie odpyskowac to i tak isc dalej.
Ja za to widzę jakies wieczne kompleksy na tle tego jak jest w Polsxe, wieczne porównywanie sie jak to gdzieś jest lepiej. Polska i ludzie tutaj żyjący nie sa tacy źli jak ich przedstawiacie.
Rzeka.chaosu
SweetsGallery

Post autor: Rzeka.chaosu »

123wiosna123 pisze: wt mar 24, 2026 10:46 pm Gdyby ktokolwiek dawal przyzwolenie na kradziez czy inne przestępstwa to nie byłyby to wlasnie przestępstwa tylko czyn za ktory nie możesz zlstac ukarany. Skoro jednak jest to czyn zabroniony to nie ma przyzwolenia na jego popełnienie.
Tu chodzi raczej o victim blaming, a nie przyzwolenie na nieuczciwość. Spotkałam się z tym w wersji lajt wiele razy. Oddałam coś na fajkową zbiórkę - jestem fajerką, mogłam sprawdzić (ciekawe jak). Zgłaszam kradzież w szkole - było pilnować, nie zostawiać w kieszeni (nikt nie ma prawa grzebać w cudzych kieszeniach). Wprowadzono mnie w błąd jako konsumenta - było się znać.
Awatar użytkownika
agbmrctorakwin
MoetGlass

Post autor: agbmrctorakwin »

123wiosna123 pisze: wt mar 24, 2026 10:46 pm Gdyby ktokolwiek dawal przyzwolenie na kradziez czy inne przestępstwa to nie byłyby to wlasnie przestępstwa tylko czyn za ktory nie możesz zlstac ukarany. Skoro jednak jest to czyn zabroniony to nie ma przyzwolenia na jego popełnienie.
A to ze ktos sobie pogada to w każdej sytuacji, cokolwiek ludzie gadaja to ktos inny bedzie gadal. Po co sie tym przejmować. Każdego kiedys ktos wyśmiał i co z tego. No tak jest i bedzie. Zawsze sie znajdzie ktos kto cie skrytykuje. Trzeba odzyskowac i isc dalej a jak ktos nie umie odpyskowac to i tak isc dalej.
Ja za to widzę jakies wieczne kompleksy na tle tego jak jest w Polsxe, wieczne porównywanie sie jak to gdzieś jest lepiej. Polska i ludzie tutaj żyjący nie sa tacy źli jak ich przedstawiacie.
Tylko to wcale nie był o tym wpis. W Polsce kradzież to przestępstwo - jest to fakt o którym wie każdy. Jednak, mimo to, ludzie i tak uwielbiają piętnować ofiary oszustw, zamiast samego oszusta. Ostatnio na osiedlu, którym mieszkam jeden z sąsiadów został okradziony. Niefortunnie nie zakluczył drzwi na noc, fakt należy to robić, popełnił błąd. Wstawił post na grupę, żeby ostrzec innych mieszkańców. Po tym ludzie gadali między sobą, że jak można być takim głupim i że sąsiad "sam się prosił" bo nie zakluczył drzwi - serio? Czyli zostawiając drzwi niezakluczone, dajemy przyzwolenie, że ktoś nam może wejść na chatę i zabrać cenne rzeczy? Dla mnie to ta sama sytuacja gdy kobieta zostaje zgwałcona i zaraz pojawiają się komentarze typu a w co była ubrana, o której wracała do domu itp. Niestety w Polsce victim blaming ma się świetnie i dotyczy tych poważniejszych i mniej poważnych spraw. I to nie jest kwestia tylko odpyskowania i pójścia dalej, takie podejście trzeba tępić, bo krytykując ofiary zamiast oszustów, dajemy oszustom jako społeczeństwo ciche przyzwolenie na to żeby nadal żerowali na innych. Tak naprawdę każdy z nas może popełnić błąd, mieć słabszy dzień, wykazać się jakaś słabością i roztargnieniem i przez to zostać ofiarą złej osoby. Dlatego musimy pozbyć się tego myślenia "sam* się prosił*" "trzeba było myśleć" bo nigdy nie wiemy kiedy trafi to akurat na nas.
Zgadzam się po części z końcówką twojej wypowiedzi, Polska i Polacy nie są tacy źli, ale nie jesteśmy też idealni i mamy prawo dyskutować na temat tych słabszych stron. Zwłaszcza na takich forach.
Awatar użytkownika
Anastazja_smietana
SkrzydełkaZhooters

Gdyby nie było na to społecznego przyzwolenia to by tylu oszustw nie było. Ukarany? Please, policja umoży ze względu na małą szkodliwość czynu, zresztą do jakiejś kwoty (nie pamiętam już do jakiej) można kraść :) a jak chcesz zgłosić na policję to jesteś traktowany jak intruz. Tak samo jak wariacka jazda samochodami i wyprzedzanie na trzeciego. W cywilizowanym kraju tak duża sieć supermarketów jak biedronka nie robiłaby takich wałków z cenówkami jak ma to miejsce w Pl. Bałaby się o własną renomę. Nie wspominając już o reklamacjach, której chyba NIGDY nie uznano mi w Polsce. Za granicą bez problemu, bez pytania, zwrot pieniążków na konto od razu. Nieważne z jakiego powodu urządzenie się zepsuło.
Polska to piękny i czysty kraj, w którym żyje wielu skromnych i pracowitych ludzi, ale niestety jest bardzo duży odsetek agresywnych januszy którzy dostają furii na frazę o "bezstresowym wychowaniu", złośliwych pind i innych osób którym dosłownie przeszkadza WSZYSTKO.
123wiosna123
Collagen z chlorellą

Anastazja_smietana pisze: wt mar 24, 2026 11:16 pm Gdyby nie było na to społecznego przyzwolenia to by tylu oszustw nie było. Ukarany? Please, policja umoży ze względu na małą szkodliwość czynu, zresztą do jakiejś kwoty (nie pamiętam już do jakiej) można kraść :) a jak chcesz zgłosić na policję to jesteś traktowany jak intruz. Tak samo jak wariacka jazda samochodami i wyprzedzanie na trzeciego. W cywilizowanym kraju tak duża sieć supermarketów jak biedronka nie robiłaby takich wałków z cenówkami jak ma to miejsce w Pl. Bałaby się o własną renomę. Nie wspominając już o reklamacjach, której chyba NIGDY nie uznano mi w Polsce. Za granicą bez problemu, bez pytania, zwrot pieniążków na konto od razu. Nieważne z jakiego powodu urządzenie się zepsuło.
Polska to piękny i czysty kraj, w którym żyje wielu skromnych i pracowitych ludzi, ale niestety jest bardzo duży odsetek agresywnych januszy którzy dostają furii na frazę o "bezstresowym wychowaniu", złośliwych pind i innych osób którym dosłownie przeszkadza WSZYSTKO.
Oszustwa nie sa popełniane bo jest społeczne przyzwolenie tylko dlatego ze system sprawiedliwości jest dnem w Polsce a dokładniej Sady i wymierzane kary sa dnem. Kary grzywny, kary ograniczenia wolności. Można wielokrotnie popełnić przestepstwo a minie wiele czasu zanim pójdziesz do więzienia. Gdyby kary byly nieuchronne to byłoby inaczej.
A co do bezstresowego wychowania to mam takie samo zdanie jak ci janusze na ktorych sie powolujesz. Nie jestem za biciem, agresja itd ale obecnie dzieci w większości moga wszystko. Ostatnio bylam w restauracji gdzie dwojka dzieci na oko w wieku 10 lat zaczela sie drzeć, tarzac, byli pod moim stolikiem i wrzeszczeli. Reakcja rodzicow to słowa "to tylko dzieci". Albo tik toki w ktorym matka zali sie nie moze przez kilka godzin wejść do pokoju bo synek 5 letni ją wygania. To jest normalne? Nie. Sami rodzice uczą dzieci ze moga wszystko i potem sa nastolatkowie którym odbija bo jak to maja sie do kogoś podporządkować i dorośli którzy nie znają żadnych zasad
I bez urazy ale nie masz żadnej ale to żadnej wiedzy o przepisach. Nie ma jakiejkolwiek kwoty do ktorej mozna kraść. Jest jedynie kwota czynu przepołowionego gdzie kradziez jest wykroczeniem albo przestępstwem ale nadal jest to karalne. Fajnie byłoby jednak cos przeczytać zanim bedziesz się wypowiadać bo sa to mega głupoty i brak wiedzy. Jak ktos pisał wyżej, nieznajomość prawa szkodzi a ty piszesz rzeczy ktore nie maja nic wspólnego z rzeczywistoscia.
Powolujesz sie na Policję ale Policja moze rozliczyć sprawce w przypadku wykroczenia w drodze mandatu karnego a w innych przypadkach karę orzeka Sad.
mariaow
RealDiamond

Post autor: mariaow »

Teraz laski lubią się chwalić, że one razem ze swoim facetem komentują atrakcyjne dziewczyny i sobie nawzajem mówią „zobacz jaka hot”, „ale laska” i OCZYWIŚCIE nie mają nic przeciwko ani nie są zazdrosne X D nie rozumiem tego. W jakim celu? Jestem pewna siebie, nie jestem zazdrośnicą, ale nie rozumiem po co miałabym prowadzić takie rozmowy z moim facetem. Nie mam nic przeciwko, że popatrzy na atrakcyjną kobietę i uzna ją za atrakcyjną - naturalna rzecz. Ale nie musimy o tym rozmawiać. Nie musimy pokazywać sobie palcem kto nam się spodobał na ulicy. W ogóle nie musimy rozmawiać o wszystkim co nam przyjdzie do głowy. X D
chleb_ze_smalcem
LouiBag

Post autor: chleb_ze_smalcem »

mariaow pisze: śr mar 25, 2026 9:45 am Teraz laski lubią się chwalić, że one razem ze swoim facetem komentują atrakcyjne dziewczyny i sobie nawzajem mówią „zobacz jaka hot”, „ale laska” i OCZYWIŚCIE nie mają nic przeciwko ani nie są zazdrosne X D nie rozumiem tego. W jakim celu? Jestem pewna siebie, nie jestem zazdrośnicą, ale nie rozumiem po co miałabym prowadzić takie rozmowy z moim facetem. Nie mam nic przeciwko, że popatrzy na atrakcyjną kobietę i uzna ją za atrakcyjną - naturalna rzecz. Ale nie musimy o tym rozmawiać. Nie musimy pokazywać sobie palcem kto nam się spodobał na ulicy. W ogóle nie musimy rozmawiać o wszystkim co nam przyjdzie do głowy. X D
To są zachowania pick me girl. W stylu zobacz ja ci „pozwalam” na to co nie uchodzi u innych kobiet, jestem taka cool. Tyle, że czym bardziej pick me chcą udowadniać jakie są wyluzowane i pewne siebie, tym dalej im do tych cech.
Awatar użytkownika
Anastazja_smietana
SkrzydełkaZhooters

123wiosna123 pisze: śr mar 25, 2026 8:15 am Oszustwa nie sa popełniane bo jest społeczne przyzwolenie tylko dlatego ze system sprawiedliwości jest dnem w Polsce a dokładniej Sady i wymierzane kary sa dnem. Kary grzywny, kary ograniczenia wolności. Można wielokrotnie popełnić przestepstwo a minie wiele czasu zanim pójdziesz do więzienia. Gdyby kary byly nieuchronne to byłoby inaczej.
A co do bezstresowego wychowania to mam takie samo zdanie jak ci janusze na ktorych sie powolujesz. Nie jestem za biciem, agresja itd ale obecnie dzieci w większości moga wszystko. Ostatnio bylam w restauracji gdzie dwojka dzieci na oko w wieku 10 lat zaczela sie drzeć, tarzac, byli pod moim stolikiem i wrzeszczeli. Reakcja rodzicow to słowa "to tylko dzieci". Albo tik toki w ktorym matka zali sie nie moze przez kilka godzin wejść do pokoju bo synek 5 letni ją wygania. To jest normalne? Nie. Sami rodzice uczą dzieci ze moga wszystko i potem sa nastolatkowie którym odbija bo jak to maja sie do kogoś podporządkować i dorośli którzy nie znają żadnych zasad
I bez urazy ale nie masz żadnej ale to żadnej wiedzy o przepisach. Nie ma jakiejkolwiek kwoty do ktorej mozna kraść. Jest jedynie kwota czynu przepołowionego gdzie kradziez jest wykroczeniem albo przestępstwem ale nadal jest to karalne. Fajnie byłoby jednak cos przeczytać zanim bedziesz się wypowiadać bo sa to mega głupoty i brak wiedzy. Jak ktos pisał wyżej, nieznajomość prawa szkodzi a ty piszesz rzeczy ktore nie maja nic wspólnego z rzeczywistoscia.
Powolujesz sie na Policję ale Policja moze rozliczyć sprawce w przypadku wykroczenia w drodze mandatu karnego a w innych przypadkach karę orzeka Sad.
Sama sobie przeczysz. Najpierw piszesz, że wcale nie ma przyzwolenia na oszustwa bo jest to ścigane systemowo, a kiedy daję ci przykład, że niekoniecznie, to odwracasz kota ogonem mówiąc że to jednak system sprawiedliwości jest zły. Wychyl nosek zza forum, pooglądaj wiadomości, poczytaj wpisy ludzi proszących o pomoc prawną, kiedy ktoś im coś za*bal, oszukał. Mało jest osób oszukanych przez dewelopera? Którzy spłacają kredyt i nie mają gdzie mieszkać?
To, że istnieje jakiś martwy zapis, gdzieś w kodeksie nic nie zmienia.
Świetnie, pogratulować poglądów na wychowywanie dzieci. Nie wiesz na czym polega bezstresowe wychowanie, powołujesz się na przykłady ludzi którzy zwyczajnie olewają dzieci. Uwierz mi, nie trzeba ich bić i straszyć. One dużo rozumieją, wystarczy spędzać z nimi czas, tłumaczyć świat i być konsekwentnym :)
Co kto lubi, ja wolę żeby moje dziecko miało we własnym domu bezpieczną przystań wolną od stresu. W przeciwieństwie do Ciebie nie czerpię wiedzy z tiktoków, ale matka której synek przez kilka godzin nie wpuszcza do pokoju jest kretynką, może w tym czasie zrobić pranie, przygotować obiad whatever dziaciakowi by się znudziło po 10 minutach i by do niej sam dołączył XD
Mualla
SushiRoll

Post autor: Mualla »

Uważam, że powinien być ustawowy zakaz trzymania konkretnych ras psów w blokach, albo przynajmniej poniżej konkretnego metrażu. Tak, wiem, że niektórzy mają duże pieski i są szczęśliwe oraz wybiegane, ale jednak większość nie. Dla mnie trzymanie wielkiego owczarka w kawalerce i wychodzenie na spacer tylko wokół bloku to jawne znęcanie się nad zwierzęciem (i sąsiadami). Tak samo powinny być obowiązkowe szkolenia dla przyszłych posiadaczy psów. Jak będzie trzeba podjąć trochę wysiłku, to może ludzie nie będą brać psów bo jest taki ładny a potem ignorować jego problemy behawioralne.
PEONIA
Collagen z chlorellą

Post autor: PEONIA »

Mualla pisze: śr mar 25, 2026 12:19 pm Uważam, że powinien być ustawowy zakaz trzymania konkretnych ras psów w blokach, albo przynajmniej poniżej konkretnego metrażu. Tak, wiem, że niektórzy mają duże pieski i są szczęśliwe oraz wybiegane, ale jednak większość nie. Dla mnie trzymanie wielkiego owczarka w kawalerce i wychodzenie na spacer tylko wokół bloku to jawne znęcanie się nad zwierzęciem (i sąsiadami). Tak samo powinny być obowiązkowe szkolenia dla przyszłych posiadaczy psów. Jak będzie trzeba podjąć trochę wysiłku, to może ludzie nie będą brać psów bo jest taki ładny a potem ignorować jego problemy behawioralne.
Ojj tak. Znałam kiedyś rodzinę która w czworo mieszkała na 38 metrach i wzięli sobie doga niemieckiego
Kylie
Szarlotta

Post autor: Kylie »

Uważam, że większość ludzi jest rasistami i ksenofobami, ale po prostu udają, że nie są bo tak wypada i jest to postrzegane jako nowoczesne. Jednak większość ma uprzedzenia, które są silniejsze od nas i możemy się oszukiwać ile chcemy, ale nadal inaczej patrzymy na czarnoskórych, arabów, muzułmanów, Ukraińców, Gruzinów, latynosów itd. Wyjątkiem jest gdy kogoś poznamy bliżej i zdobędzie naszą sympatię lub jednostki które rewelacyjnie odnajdą się w społeczeństwie, idealnie mówią w języku polskim praktycznie bez akcentu. Jednak nadal przeciętny uchodźca czy imigrant zawsze będzie "gorszy" niż przeciętny Polak i nic się z tym nie zrobi.
123wiosna123
Collagen z chlorellą

Anastazja_smietana pisze: śr mar 25, 2026 10:20 am Sama sobie przeczysz. Najpierw piszesz, że wcale nie ma przyzwolenia na oszustwa bo jest to ścigane systemowo, a kiedy daję ci przykład, że niekoniecznie, to odwracasz kota ogonem mówiąc że to jednak system sprawiedliwości jest zły. Wychyl nosek zza forum, pooglądaj wiadomości, poczytaj wpisy ludzi proszących o pomoc prawną, kiedy ktoś im coś za*bal, oszukał. Mało jest osób oszukanych przez dewelopera? Którzy spłacają kredyt i nie mają gdzie mieszkać?
To, że istnieje jakiś martwy zapis, gdzieś w kodeksie nic nie zmienia.
Świetnie, pogratulować poglądów na wychowywanie dzieci. Nie wiesz na czym polega bezstresowe wychowanie, powołujesz się na przykłady ludzi którzy zwyczajnie olewają dzieci. Uwierz mi, nie trzeba ich bić i straszyć. One dużo rozumieją, wystarczy spędzać z nimi czas, tłumaczyć świat i być konsekwentnym :)
Co kto lubi, ja wolę żeby moje dziecko miało we własnym domu bezpieczną przystań wolną od stresu. W przeciwieństwie do Ciebie nie czerpię wiedzy z tiktoków, ale matka której synek przez kilka godzin nie wpuszcza do pokoju jest kretynką, może w tym czasie zrobić pranie, przygotować obiad whatever dziaciakowi by się znudziło po 10 minutach i by do niej sam dołączył XD
Nie muszę wychylać sie z forum bo mam z tym w pracy dużo do czynienia i mam do czynienia z prawem na codzien. Także słabo ci wyszła ta złośliwość.
A to ze na forum ludzie cos piszą i proszą o pomoc prawna to moga napisać wszystko. Tak jak ty piszesz o kwocie kradziezy gdzie niby mozna do jakiejs kwoty kraść xd tak samo ci ludzie znają prawo jak i ty. Szkoda ze do tego sie nie odniosłaś w swojej wspaniałej odpowiedzi? Ciężko przyznać ze jednak napisałaś głupotę i nic nie wiesz na ten temat? Ale w koncu najlepsza obrona jest atak i udawanie ze tematu nie bylo.
Moje poglady na wychowanie dzieci czyli brak bicia, brak agresji i postawienie granic jest normalny. Życzę każdemu takich poglądów. To nie znaczy ze dziecko nie ma strefy bezpiecznej w domu. A to ze ktos napisze cos o tik toku nie oznacza ze czerpię wiedzy tylko z tik toka.
Nie spinaj sie tak bo twoje argumenty sa argumenami na nic
Awatar użytkownika
jenta
ToTylkoHermes

Post autor: jenta »

Mam kilku znajomych, którzy prowadzą własne biznesy i część rozliczeń robią pod stołem. Tłumaczą, że inaczej się nie da prowadzić firmy w Polsce, że każdy tak robi, klient dostaje wybór: cena X bez faktury albo X*2 z fakturą. Dla mnie to jest po prostu forma oszustwa, która została społecznie znormalizowana.
Lkjhgfd
SkrzydełkaZhooters

Post autor: Lkjhgfd »

123wiosna123 pisze: śr mar 25, 2026 8:15 am A co do bezstresowego wychowania to mam takie samo zdanie jak ci janusze na ktorych sie powolujesz. Nie jestem za biciem, agresja itd ale obecnie dzieci w większości moga wszystko. Ostatnio bylam w restauracji gdzie dwojka dzieci na oko w wieku 10 lat zaczela sie drzeć, tarzac, byli pod moim stolikiem i wrzeszczeli. Reakcja rodzicow to słowa "to tylko dzieci". Albo tik toki w ktorym matka zali sie nie moze przez kilka godzin wejść do pokoju bo synek 5 letni ją wygania. To jest normalne? Nie. Sami rodzice uczą dzieci ze moga wszystko i potem sa nastolatkowie którym odbija bo jak to maja sie do kogoś podporządkować i dorośli którzy nie znają żadnych zasad
Nie myl bezstresowego wychowania z brakiem wychowania i nieudolnością rodziców. Bezstresowe polega na wychowywaniu, uczeniu i przystosowywaniu dziecka do życia, ale nie na tresowaniu strachem pod swoje aktualne potrzeby, albo na nic nie robieniu i "niech się dzieje co chce".
Awatar użytkownika
Anastazja_smietana
SkrzydełkaZhooters

123wiosna123 pisze: śr mar 25, 2026 3:26 pm Nie muszę wychylać sie z forum bo mam z tym w pracy dużo do czynienia i mam do czynienia z prawem na codzien. Także słabo ci wyszła ta złośliwość.
A to ze na forum ludzie cos piszą i proszą o pomoc prawna to moga napisać wszystko. Tak jak ty piszesz o kwocie kradziezy gdzie niby mozna do jakiejs kwoty kraść xd tak samo ci ludzie znają prawo jak i ty. Szkoda ze do tego sie nie odniosłaś w swojej wspaniałej odpowiedzi? Ciężko przyznać ze jednak napisałaś głupotę i nic nie wiesz na ten temat? Ale w koncu najlepsza obrona jest atak i udawanie ze tematu nie bylo.
Moje poglady na wychowanie dzieci czyli brak bicia, brak agresji i postawienie granic jest normalny. Życzę każdemu takich poglądów. To nie znaczy ze dziecko nie ma strefy bezpiecznej w domu. A to ze ktos napisze cos o tik toku nie oznacza ze czerpię wiedzy tylko z tik toka.
Nie spinaj sie tak bo twoje argumenty sa argumenami na nic
"Od 1 października 2023 r. kradzież jest przestępstwem, jeśli wartość skradzionego mienia przekracza 800 zł. Jeśli skradziona rzecz jest warta 800 zł lub mniej, czyn ten traktowany jest jako wykroczenie." Wykroczenie, tak jak przejście na czerwonym świetle przykładowo XD

Sama powiedziałaś że masz taki sam pogląd na wychowanie bezstresowe jak ci janusze. Oni tęsknią za ciężką ręką starego, albo uznają tylko wychowanie pasem. Jeśli uznajesz taki sposob wychowywania i taki język komunikacji to jesteś w bardzo złym miejscu zawodowym.
Verbena95
Bransoletka50k

Post autor: Verbena95 »

Rzeka.chaosu pisze: wt mar 24, 2026 11:10 pm Tu chodzi raczej o victim blaming, a nie przyzwolenie na nieuczciwość. Spotkałam się z tym w wersji lajt wiele razy. Oddałam coś na fajkową zbiórkę - jestem fajerką, mogłam sprawdzić (ciekawe jak). Zgłaszam kradzież w szkole - było pilnować, nie zostawiać w kieszeni (nikt nie ma prawa grzebać w cudzych kieszeniach). Wprowadzono mnie w błąd jako konsumenta - było się znać.
Jak to jeden polityk kiedyś powiedział przy okazji powodzi: trzeba było się ubezpieczyć.
Victim blaming to w ogóle standard niestety. Zawsze się ktoś znajdzie ze swoimi "cennymi" radami.
Verbena95
Bransoletka50k

Anastazja_smietana pisze: wt mar 24, 2026 11:16 pm Gdyby nie było na to społecznego przyzwolenia to by tylu oszustw nie było. Ukarany? Please, policja umoży ze względu na małą szkodliwość czynu, zresztą do jakiejś kwoty (nie pamiętam już do jakiej) można kraść :) a jak chcesz zgłosić na policję to jesteś traktowany jak intruz. Tak samo jak wariacka jazda samochodami i wyprzedzanie na trzeciego. W cywilizowanym kraju tak duża sieć supermarketów jak biedronka nie robiłaby takich wałków z cenówkami jak ma to miejsce w Pl. Bałaby się o własną renomę. Nie wspominając już o reklamacjach, której chyba NIGDY nie uznano mi w Polsce. Za granicą bez problemu, bez pytania, zwrot pieniążków na konto od razu. Nieważne z jakiego powodu urządzenie się zepsuło.
Właśnie dzisiaj mi przyszedł list, że nie oddadzą mi za sprzęt, który nie spełnia moich oczekiwań, bo u nich można tylko wymienić na inny towar. Ta praktyka jest też w innych krajach i to powinno być zabronione. Nikt mi nie będzie dyktował, że to właśnie u nich mam coś kupić. Czyli jak nie chcą mi zwrócić kasy, to de facto mnie okradają. Ale w Polsce jednak ilość rzeczy, które można zwrócić, jest mniejsza, niż gdzie indziej. Nie zwróci się kosmetyków i biżuterii na przykład, niektóre sklepy z odzieżą typu garnitury (nie na miarę) w ogóle nie przyjmują zwrotów. Potem nie ma co narzekać na sieciówki - bo w sieciówkach bez problemu zrobię zwrot.
Verbena95
Bransoletka50k

chleb_ze_smalcem pisze: śr mar 25, 2026 10:11 am To są zachowania pick me girl. W stylu zobacz ja ci „pozwalam” na to co nie uchodzi u innych kobiet, jestem taka cool. Tyle, że czym bardziej pick me chcą udowadniać jakie są wyluzowane i pewne siebie, tym dalej im do tych cech.
No ale czemu nie wolno, podoba ci się, to mówisz. Oczywiście, jeśli za tym nie jest taka intencja, jak piszesz.
Rzeka.chaosu
SweetsGallery

Post autor: Rzeka.chaosu »

Verbena95 pisze: śr mar 25, 2026 10:12 pm Właśnie dzisiaj mi przyszedł list, że nie oddadzą mi za sprzęt, który nie spełnia moich oczekiwań, bo u nich można tylko wymienić na inny towar. Ta praktyka jest też w innych krajach i to powinno być zabronione. Nikt mi nie będzie dyktował, że to właśnie u nich mam coś kupić. Czyli jak nie chcą mi zwrócić kasy, to de facto mnie okradają. Ale w Polsce jednak ilość rzeczy, które można zwrócić, jest mniejsza, niż gdzie indziej. Nie zwróci się kosmetyków i biżuterii na przykład, niektóre sklepy z odzieżą typu garnitury (nie na miarę) w ogóle nie przyjmują zwrotów. Potem nie ma co narzekać na sieciówki - bo w sieciówkach bez problemu zrobię zwrot.
Akurat brak możliwości zwrotu otwartego kosmetyku jest sensowny. Dopiero byłoby testowanie w domu, odlewki i inne kombinatorstwo. :D Nieotwarte można zwracać np. na allegro.
Awatar użytkownika
HeyJude
ZdalnaFanka

Post autor: HeyJude »

Verbena95 pisze: śr mar 25, 2026 10:06 pm Jak to jeden polityk kiedyś powiedział przy okazji powodzi: trzeba było się ubezpieczyć.
Victim blaming to w ogóle standard niestety. Zawsze się ktoś znajdzie ze swoimi "cennymi" radami.
Mi w ciągu kilku ostatnich dni ukradziono zawartość paczki, wartość koło 800 zł. Nie jakiś wielki majątek, choć też nie jakaś drobnostka, ale to moje zarobione własnoręcznie pieniądze i nikt nie powinien na tym kłaść rączek. Pomoc ze strony firmy zerowa, więcej się dowiedziałam na własną rękę niż od osoby, która mi miała "pomóc". Do tego pierdololo, że trzeba było dodatkowe ubezpieczenie kupić (mimo że podstawowe wartość mojej paczki spokojnie pokrywało). Okazało się, ze to moja wina, że mi coś ukradziono. Że ja jestem problemem, bo próbuję to załatwić. I ogólnie "trzeba było nie wysyłać" ze strony osób, które z zawartości paczki miały korzystać. Ręce opadają, cycki opadają, jedynie ciśnienie przy takich komentarzach nie opada. :p
Rosyjska Miss AI 2026.🔌