Start
Mój profil

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych

Moderatorzy: KasandraCwir, verysweetcherry
Mualla
SushiRoll

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych

Post autor: Mualla »

Planuje założenie rodziny, więc wiadomym jest, że muszę odstawić tabletki hormonalne po 7 latach. Zaczęłam je brać po dwóch nieskutecznych terapiach izotekiem. Nie trafiłam też na lekarza, ktory chciałby zająć się moim trądzikiem, który uprzykrzał mi życie od 13 r.ż.

Teraz muszę odstawić tabletki, ale boję się tego co może stać się z moją twarzą. Starania o dziecko chce zacząć dopiero za kilka miesięcy, żeby dać organizmowi wrócić do siebie. Niemniej, chciałabym odstawić tabletki w jakiś mądry sposób. Niestety dermatolodzy i ginekolodzy mówią po prostu żeby odstawić i tyle. Ja jednak uważam, że powinnam się jakoś lepiej do tego przygotować.

Czy borykałyście się z trądzikiem jak ja? Udało Wam się odstawić tabletki bez powrotu trądziku? Jak to wyglądało, czy jakoś się przygotowałyście do odstawienia, robiliście jakieś badania? Będę wdzięczna za podzielenie się jakimikolwiek radami, doświadczeniem, bo niestety, ale mam pecha do lekarza. Mam wrażenie, że mnie zbywają i nie do końca rozumieją moje obawy. Trądzik bardzo mocno odbił się na moim samopoczuciu i nie chcę ponownie go widzieć…

Jestem też ciekawa ile zajęło Wam zajście w ciążę po odstawieniu :) ja na razie się na nic nie nastawiam, ale pytam z ciekawości jak było u Was.
sugarkotek
PsychoFanka

Post autor: sugarkotek »

Mualla pisze: sob mar 14, 2026 7:24 pm Planuje założenie rodziny, więc wiadomym jest, że muszę odstawić tabletki hormonalne po 7 latach. Zaczęłam je brać po dwóch nieskutecznych terapiach izotekiem. Nie trafiłam też na lekarza, ktory chciałby zająć się moim trądzikiem, który uprzykrzał mi życie od 13 r.ż.

Teraz muszę odstawić tabletki, ale boję się tego co może stać się z moją twarzą. Starania o dziecko chce zacząć dopiero za kilka miesięcy, żeby dać organizmowi wrócić do siebie. Niemniej, chciałabym odstawić tabletki w jakiś mądry sposób. Niestety dermatolodzy i ginekolodzy mówią po prostu żeby odstawić i tyle. Ja jednak uważam, że powinnam się jakoś lepiej do tego przygotować.

Czy borykałyście się z trądzikiem jak ja? Udało Wam się odstawić tabletki bez powrotu trądziku? Jak to wyglądało, czy jakoś się przygotowałyście do odstawienia, robiliście jakieś badania? Będę wdzięczna za podzielenie się jakimikolwiek radami, doświadczeniem, bo niestety, ale mam pecha do lekarza. Mam wrażenie, że mnie zbywają i nie do końca rozumieją moje obawy. Trądzik bardzo mocno odbił się na moim samopoczuciu i nie chcę ponownie go widzieć…

Jestem też ciekawa ile zajęło Wam zajście w ciążę po odstawieniu :) ja na razie się na nic nie nastawiam, ale pytam z ciekawości jak było u Was.
To jest indywidualna kwestia, trzeba skonsultować z lekarzem, a nie sugerować się opiniami innych.
Mualla
SushiRoll

Post autor: Mualla »

sugarkotek pisze: ndz mar 15, 2026 10:28 am To jest indywidualna kwestia, trzeba skonsultować z lekarzem, a nie sugerować się opiniami innych.
Jeśli myślisz, że zdecyduję się na jakiś krok tylko dlatego, że ktoś w internecie mi tak napisał, to poczułam się obrażona.
Prosiłam o podzielenie się swoimi historiami-doświadczeniami. Finalnie i tak pójdę do lekarza, ale Wasze historie mogłyby mnie trochę nakierować o czym rozmawiać z nim rozmawiać, co mu zasugerować. Tak jak wspominałam, lekarze mnie zbywają słowami "trzeba odstawić i tyle". Natomiast wierzę, że da się do tego w jakiś sposób przygotować.
Limonene
HottStripper

Post autor: Limonene »

Mualla pisze: ndz mar 15, 2026 5:53 pm Jeśli myślisz, że zdecyduję się na jakiś krok tylko dlatego, że ktoś w internecie mi tak napisał, to poczułam się obrażona.
Prosiłam o podzielenie się swoimi historiami-doświadczeniami. Finalnie i tak pójdę do lekarza, ale Wasze historie mogłyby mnie trochę nakierować o czym rozmawiać z nim rozmawiać, co mu zasugerować. Tak jak wspominałam, lekarze mnie zbywają słowami "trzeba odstawić i tyle". Natomiast wierzę, że da się do tego w jakiś sposób przygotować.
Ja odstawiałam dość dawno więc nie pamiętam już dokładnie, ale tabletki albo wspierają zatrzymywanie albo mają w sobie któreś witaminy więc warto wprowadzić ich suplementację po odstawieniu + suplementacja omega 3 bo pomaga w stabilizacji poziomu hormonów
pizza4sery
Skarpeta Rakieta

Post autor: pizza4sery »

Mualla pisze: sob mar 14, 2026 7:24 pm Planuje założenie rodziny, więc wiadomym jest, że muszę odstawić tabletki hormonalne po 7 latach. Zaczęłam je brać po dwóch nieskutecznych terapiach izotekiem. Nie trafiłam też na lekarza, ktory chciałby zająć się moim trądzikiem, który uprzykrzał mi życie od 13 r.ż.

Ja brałam tabletki 2x - raz przez ok. rok typowo „leczniczo” ze względu na PCOS (nieregularne miesiączki, trądzik, łojotok itd.), a później po latach brałam ok. 3 miesiące, odstawiłam po prostu z dnia na dzień i u mnie nie było zaostrzenia trądziku