AnnaBantrat pisze: ↑śr mar 25, 2026 1:51 am
Wypowiem się z perspektywy osoby, która nie chciała mieć dzieci i miała podobne rozterki. Nie rozumiałam, jak można podporządkować swoje życie dziecku ani czym jest instynkt macierzyński. Uważałam, że nie istnieje - a na pewno nie w takiej formie, jaką pokazują media.
Na dziecko zdecydowaliśmy się spontanicznie - „spróbujmy”. Po miesiącu był już pozytywny test. Byliśmy wtedy w dobrej formie - zdrowo się odżywialiśmy, byliśmy aktywni fizycznie. Gram amatorsko w siatkówkę i uważam, że to naprawdę dużo dało. Nawet przy obniżonej wydolności w ciąży starałam się być aktywna - dużo spacerowałam, choć siatkówka jako sport kontaktowy oczywiście odpadła.
Decyzja o dziecku dojrzewała u nas przez około dwa lata - „tak–nie, nie–tak”. Sama ciąża nie była dla mnie łatwa - przez większość czasu byłam rozdrażniona i trochę przygnębiona. Natomiast po porodzie wiele się zmieniło.
Zdecydowałam się nie karmić piersią - znam wszystkie zalety, ale wiedziałam, że psychicznie bym tego nie udźwignęła. Nie żałuję tej decyzji. Mąż od początku bardzo się zaangażował - karmił i przewijał dziecko. Po cesarskim cięciu miałam przedłużoną rekonwalescencję.
Noce wzięłam na siebie. Zawsze lubiłam się wysypiać, ale okazało się, że znoszę to lepiej niż mąż. W dzień śpię razem z dzieckiem, a w nocy wstaję około dwóch razy - na karmienie, odbijanie i usypianie. Butelka bardzo to ułatwia.
Zmieniły się też nasze priorytety - wolę się wyspać z dzieckiem niż sprzątać. Nic złego się nie stanie, jeśli coś poczeka. Mąż już przed narodzinami dziecka ogarniał połowę obowiązków, więc nie żyjemy w bałaganie - po prostu dostosowaliśmy nasze standardy do obecnej sytuacji.
I teraz najważniejsze - u mnie pojawiła się natychmiastowa miłość do dziecka. Poznałam siebie z zupełnie innej strony. Wcześniej trudno było mnie czymkolwiek zaskoczyć - miałam wrażenie, że już wszystko widziałam i nic mnie szczególnie nie porusza, ani na plus, ani na minus.
A jednak przy dziecku odzyskałam radość z małych rzeczy. I naprawdę jest się z czego cieszyć - choćby z tego, że po trudnym dniu nagle robi się lepiej, albo z tego, że coraz bardziej rozumiesz jego sygnały i „język”. Nadal uważam, że dopóki dziecko nie mówi, to trochę przypomina komunikację ze zwierzętami - ale i tego można się nauczyć.
Słyszeliśmy też, że nasze koty będą przeszkadzać i że trzeba będzie wybierać między nimi a dzieckiem - to również okazało się nieprawdą. Koty raczej unikają takich nieprzewidywalnych sytuacji i potrzebują czasu, żeby się przyzwyczaić. A dla dziecka wychowanie ze zwierzętami jest korzystne.
Przy dziecku trzeba odpuścić perfekcjonizm - a najlepiej w ogóle się na niego nie nastawiać. Szczególnie na początku nie ma sensu zakładać, że wszystko będzie wyglądało tak, jak sobie zaplanujesz. Rytm dnia faktycznie narzuca dziecko, ale hormony i jego rozwój sprawiają, że po prostu chce się tego doświadczać. Wiele rzeczy przestaje mieć znaczenie - odpuszczasz i przestajesz się nimi przejmować.
Uważam, że nie da się w pełni przygotować na rodzicielstwo. Wyobrażenia i rzeczywistość to dwie różne rzeczy. Po nieprzespanej nocy przychodzi gorszy dzień, ale potem pojawia się coś nowego - jakiś postęp, coś, co daje radość.
Obawy związane z wychowaniem są naturalne i zawsze będą obecne. Każdy mniej lub bardziej świadomy rodzic przez to przechodzi - i to raczej świadczy o trosce. W praktyce życie z dzieckiem to często rozwiązywanie bieżących problemów - takich, o których następnego dnia już się nie pamięta, bo pojawiają się nowe.
Nie da się też jednoznacznie „polecić” ani „odradzić” rodzicielstwa. Są osoby, które bardzo chcą mieć dzieci i się rozczarowują, a są takie, które się wahały i odnajdują się w tej roli świetnie - i odwrotnie. To bardzo indywidualna i w dużej mierze nieprzewidywalna kwestia. Hormony mogą działać zarówno na plus, jak i na minus.
Osobiście jestem za wolnym wyborem - również w kwestii aborcji - i przeciwko zmuszaniu czy ocenianiu kobiet za ich decyzje. Każdy powinien mieć prawo wybrać to, co jest dla niego najlepsze.