Start
Mój profil

Słowa i frazy, które was irytują

Moderatorzy: KasandraCwir, verysweetcherry
agrafka00
Beżowa

Re: Słowa i frazy, które was irytują

Post autor: agrafka00 »

HeyJude pisze: czw mar 12, 2026 9:19 pm U mnie też od zawsze się używało slowa "domownicy", ale to raczej kiedyś, teraz coraz rzadziej słyszę. Było to takim normalnym słowem, bez nacechowania negatywnego czy pozytywnego.

1. Za to przypomniało mi się jeszcze, jeśli chodzi o zdrobnienia, że mnie irytuje, gdy ktoś na mnie wymusza zwracanie się do niego w pieszczotliwej formie. Jak znowu któraś Oliwia będzie chciała, żebym ją nazywała Oliwką albo któraś Magda Madzią, to mnie coś strzeli dosłownie. Dla mnie takie pieszczotliwe zdrobnienia są zarezerwowane dla ludzi, których lubię, dziwnie mi się tak zwracać do przypadkowych osób.

2. Jestem w ciąży z (wstaw imię dziecka).
Kobieto, jesteś w ciąży ze swoim facetem/mężem/listonoszem/kimkolwiek, a nie z dzieckiem. Chyba nawet bardziej mnie to denerwuje niż te nieszczęsne pierogi ruskie.
Z podpunktem 2. akurat nie masz racji. Obie formy są tu poprawne.
Awatar użytkownika
HeyJude
ZdalnaFanka

Post autor: HeyJude »

agrafka00 pisze: sob mar 14, 2026 8:11 pm Z podpunktem 2. akurat nie masz racji. Obie formy są tu poprawne.
Temat nie jest o poprawności lub jej braku, tylko o wyrażeniach, które nas irytują, więc chyba logiczne, że i takie mogą się pojawić. Połowa z rzeczy, o których ludzie tu piszą, jest poprawna.
Rosyjska Miss AI 2026.🔌
lalisa
Trening tenisa

Post autor: lalisa »

"kurtyna"
Napisane po jakiejkolwiek historii. Może to było fajne za pierwszym razem 10 lat temu, ale teraz cringe.
agrafka00
Beżowa

Post autor: agrafka00 »

HeyJude pisze: sob mar 14, 2026 8:26 pm Temat nie jest o poprawności lub jej braku, tylko o wyrażeniach, które nas irytują, więc chyba logiczne, że i takie mogą się pojawić. Połowa z rzeczy, o których ludzie tu piszą, jest poprawna.
Okej, to wybacz. Wydźwięk tego był trochę taki, że ci, którzy inaczej używają tego zwrotu - używają go źle. Przepraszam!
Awatar użytkownika
HeyJude
ZdalnaFanka

Post autor: HeyJude »

agrafka00 pisze: sob mar 14, 2026 9:13 pm Okej, to wybacz. Wydźwięk tego był trochę taki, że ci, którzy inaczej używają tego zwrotu - używają go źle. Przepraszam!
Niee, jest dla mnie zwyczajnie wkurwiający. Wszystko okej, nie ma za co przepraszać, zdarza się. :D ❤️
Rosyjska Miss AI 2026.🔌
KvetaNebelova
Gacie z oceanu

Post autor: KvetaNebelova »

Nie znoszę sformułowania "grzeczna dziewczynka" w odniesieniu do dorosłej kobiety, zwłaszcza w scenach erotycznych w książkach. Brzmi to bardzo niepokojąco.
Awatar użytkownika
cosmos-bipinnatus
Ciastko

Post autor: cosmos-bipinnatus »

nie lubię jak ludzie mylą „bynajmniej” z „przynajmniej”
Rzeka.chaosu
SweetsGallery

Post autor: Rzeka.chaosu »

KvetaNebelova pisze: ndz mar 15, 2026 11:12 am Nie znoszę sformułowania "grzeczna dziewczynka" w odniesieniu do dorosłej kobiety, zwłaszcza w scenach erotycznych w książkach. Brzmi to bardzo niepokojąco.
Mnie to kojarzy się z mówieniem do psów. :D
mohonoj384
Siatkarka

Post autor: mohonoj384 »

„Borze szumiący”
„Małż” (czyli mąż)
„Jestę”
„Somsiad”
„Fajnopolactwo”, „czołem uśmiechniętej Polsce” - już się słabo robi jak czytam te żarciki po raz 10673
Wszystko musi być czułe - czuła literatura, czułe kręgi, czuła przestrzeń
„Tworzenie przestrzeni” - chyba nie ma wpisu na temat jakichś zajęć czy warsztatów, w którym by nie padło to sformułowanie. „W bezpiecznej przestrzeni”, „stworzyliśmy przestrzeń otwartości i uważności”, „przestrzeń bez oceniania” itd.
Hunde
Szarlotta

Post autor: Hunde »

mohonoj384 pisze: wt mar 17, 2026 8:10 am „Borze szumiący”
„Małż” (czyli mąż)
„Jestę”
„Somsiad”
„Fajnopolactwo”, „czołem uśmiechniętej Polsce” - już się słabo robi jak czytam te żarciki po raz 10673
„Tworzenie przestrzeni” - chyba nie ma wpisu na temat jakichś zajęć czy warsztatów, w którym by nie padło to sformułowanie. „W bezpiecznej przestrzeni”, „stworzyliśmy przestrzeń otwartości i uważności”, „przestrzeń bez oceniania” itd.
Zgadzam się. Przede wszystkim te określenia są mocno nadużywane. Z „przestrzeni” to szanuję piosenkę „Doniu - przestrzeń” 😉 ale powstała ona zanim to słowo stało się cool.
Monika22
Ciastko

Post autor: Monika22 »

Denerwuje mnie większość wymienionych, ale ostatnio najbardziej to : "źle się zestarzało" 🫨 Poza tym nie mogę pojąć, jak matki mogą mówić w kontekście swojego dziecka np "mamy 3 lata" "mieliśmy gorączkę tydzień temu", "my robimy 3 kupki dziennie" 🤢
mallam
Tritonotti

Post autor: mallam »

Monika22 pisze: wt mar 17, 2026 7:45 pm Denerwuje mnie większość wymienionych, ale ostatnio najbardziej to : "źle się zestarzało" 🫨 Poza tym nie mogę pojąć, jak matki mogą mówić w kontekście swojego dziecka np "mamy 3 lata" "mieliśmy gorączkę tydzień temu", "my robimy 3 kupki dziennie" 🤢
Podobno dzieci jak sie urodza to jescze przez jakiś czas nie ogarniają ze sa osobnym bytem i myślą ze ono i mama to jeden organizm to moze matki mają tak samo xd
mallam
Tritonotti

Post autor: mallam »

Dla mnie najgorsze co moze byc to słowo SZTOS i to szczególnie wymawiane przez osoby w wieku 20+ (jak słyszę jak np jakiś 30paro letni youtuber mowi sztos albo sztosik to mnie skreca)
Awatar użytkownika
Zabriskie
Channelka

Post autor: Zabriskie »

mallam pisze: śr mar 18, 2026 6:31 am Dla mnie najgorsze co moze byc to słowo SZTOS i to szczególnie wymawiane przez osoby w wieku 20+ (jak słyszę jak np jakiś 30paro letni youtuber mowi sztos albo sztosik to mnie skreca)
I jego odnogi: sztosiwo 😵‍💫 najczęściej w wypowiedziach o jakiejś knajpie, jedzeniu. W ogóle, snobowanie się na bywanie w nowo otwartych miejscach i konieczność komentowania, które nic rzeczowego nie wnosi (dupy nie urywa, jadłem lepsze).
nosorozec112
Siatkarka

Post autor: nosorozec112 »

Irytuje mnie mówienie, że ktoś „dowozi” w znaczeniu: dobrze wykonuje swoją pracę. AAAAAAAA
To kolejna straszliwa kalka z angielskiego, wymieniono ich tu już wiele. Dorzucę jeszcze: literalnie, żarcik kosmonaucik, windować ceny do góry xD wkurza mnie też mówienie o gorączce: miałem temperaturę. Co to znaczy? Zawsze się ma jakąś temperaturę 😅
Awatar użytkownika
Jennifer
Tritonotti

Post autor: Jennifer »

Ostatnio często nadużywane słowo ZŁOL w kontekście czarnego charakteru. Dla mnie brzmi to absolutnie niepoważnie i kojarzy mi się z cukierkiem ZOZOL.
i am a god
Awatar użytkownika
Anastazja_smietana
SkrzydełkaZhooters

Post autor: Anastazja_smietana »

Irytuje mnie forma pisania że ktoś "po raz kolejny został tatą/mamą". Pudelek nagminnie stosuje tę formę w artykułach. Tylko za pierwszym razem zostajesz rodzicem, później ten stan już trwa. Czemu nie napisać wprost że komuś urodziło się kolejne dziecko?
Meg1234
Gacie z oceanu

Post autor: Meg1234 »

W każdym bądź razie
Wpierw, zamiast najpierw 🙈

Człowiek ma ochotę rzucić w kogoś słownikiem 🤣
ululare
Currently:Greece

Post autor: ululare »

mohonoj384 pisze: wt mar 17, 2026 8:10 am „Borze szumiący”
„Małż” (czyli mąż)
„Jestę”
„Somsiad”
O taaaaak "Borze szumujacy" albo zielony , to powiedzenie daje mi wajb takiej fajnopolackiej pick me girl XD
Awatar użytkownika
Zabriskie
Channelka

Post autor: Zabriskie »

chleb_ze_smalcem
LouiBag

Post autor: chleb_ze_smalcem »

Keks zamiast sek s. Serio to jest słowo które trzeba cenzurować? Ogólnie chora cenzura wszędzie w Internecie „bo reklamy” mnie wkurza.
Awatar użytkownika
Aredhel999
Srebrna Kropeczka

Post autor: Aredhel999 »

Moje słowo hejtowane od lat to PRODUKT, kiedy wymawia je influ mówiąc o kosmetykach
:fire: co czynicie drugiemu to jakbyście Mnie uczynili
Hunde
Szarlotta

Post autor: Hunde »

chleb_ze_smalcem pisze: pn mar 23, 2026 11:31 am Keks zamiast sek s. Serio to jest słowo które trzeba cenzurować? Ogólnie chora cenzura wszędzie w Internecie „bo reklamy” mnie wkurza.
No niestety tak. Używa się tego zamiennika tylko ze względu na cenzurę na niektórych stronach/portalach internetowych.
Awatar użytkownika
cosmos-bipinnatus
Ciastko

Post autor: cosmos-bipinnatus »

Monika22 pisze: wt mar 17, 2026 7:45 pm Denerwuje mnie większość wymienionych, ale ostatnio najbardziej to : "źle się zestarzało" 🫨 Poza tym nie mogę pojąć, jak matki mogą mówić w kontekście swojego dziecka np "mamy 3 lata" "mieliśmy gorączkę tydzień temu", "my robimy 3 kupki dziennie" 🤢
mam to samo z tymi matkami, podobnie irytuje mnie jak ktoś np. na twitterze pyta ludzi o zdanie i pisze kończąc „co myślimy?”, strasznie drażni mnie ta liczba mnoga, zawsze jestem jak „nie wiem co ty myślisz, mogę ci najwyżej powiedziec co ja myślę”
123wiosna123
Collagen z chlorellą

Post autor: 123wiosna123 »

Przeczytałam co piszecie i tak jak z niektórymi wpisami sie zgadzam to niestety ale większość z wpisów jest tylko po to żeby wysmiac innych. Ktoś mowi nie to co chcecie, nie tak jak chcecie, wstawi zle przecinek (no rzeczywiscie to koniec świata xd) I juz piszecie ze to ameba umysłową, -. Słabe to strasznie i smutne. Ten wątek stał sie miejscem zeby podbudować swoje kompleksy